top of page
Search
  • Writer's picturemalinulsnes

- Faktisk har vi så mye å gjøre at vi ikke helt klarer å hente oss inn litt underveis

Det er såpass travelt at det blir vanskelig å hente seg inn og tenke over veien videre. Men mye kundeskryt, dét får eksportbedriften i Gildeskål – den som hjelper andre bedrifter å forbedre seg.

Ulla Simonsson leder eksporten Simonsson & Widerberg Lean Consulting fra basen i Storvika i Gildeskål. – Det er absolutt gode tider, og vi er veldig mye på reise, men ønsker å få enda flere lokale oppdrag de neste årene, sier hun.


– La oss si at 1 ansatt gjør 1 forbedring hver dag. Hvis det så er 220 arbeidsdager i løpet av ett år, så betyr dét 220 forbedringer, ikke sant?

– Og så mange forbedringer, dét vil gjøre en bedrift i stand til å overleve bedre i et marked der kundene stadig stiller nye krav. Og forbedringene kan gi rom for å tilby flere tjenester eller produkter, slik at bedriften kan utvikle seg. I store selskaper gir gjerne små forbedringer voldsomme besparelser, forklarer Ulla Simonsson.

Forbedringer – det er dette hun virkelig kan. Hjelpe bedrifter til mindre sløsing med tid og råvarer, fjerne flaskehalser i produksjonen, redusere nedetiden på produksjonsutstyret. Slik at flyten og lønnsomheten kan forbedres. Volvo, IKEA og Green Cargo. Polarplast, Finneid Sveis og Rapp Bomek – alle har de fått hjelp av Ulla og partneren Ronny Widerberg.


Og så mange forbedringer, dét vil gjøre en bedrift i stand til å overleve bedre i et marked der kundene stadig stiller nye krav.
Ulla Simonsson

Handler om mennesker Snødynene har dekket Storvika fullstendig, denne vindstille vintermorgenen. Men i virksomheten som nå skal portretteres, der koker det. – Faktisk har vi så mye å gjøre at vi ikke helt klarer å hente oss inn litt underveis. Samtidig er vi ydmyke og glad for alle oppdrag, og vi vet jo at det alltid etter en oppgang vil komme roligere tider, understreker Ulla. Den daglige lederen i Simonsson & Widerberg Lean Consulting er mye på farten, i likhet med sine kolleger Ronny Widerberg og Linus Larsson. Gode tider er også travle tider, men akkurat i dag treffer vi henne hjemme i Storvika over et kaffekrus. – Det er en veldig spennende jobb. Det handler jo om mennesker og om lederskap. Medarbeiderskapet – det er da LEAN-verktøyene får effekt. Disse verktøyene kan man lese om – dette er ikke rakettforskning – så når vi lykkes nå, er det fordi vi har erfaring som ledere, og vet hvordan man skal håndtere et team og dra med medarbeiderne, forklarer hun.

Verktøyene kan man lese om – dette er ikke rakettforskning – så når vi lykkes nå, er det fordi vi har erfaring som ledere. Ulla Simonsson

For lite trening Alle virksomheter både vil og må forbedre seg. Om ikke annet så for å kunne drive med overskudd, noe enhver bedrift trenger for å overleve og utvikle seg. Men, en daglig leder er presset i det daglige – tiden strekker ikke til. En erfaren veileder med skarpt utenfra-blikk kan bli etterspurt. Simonsson & Widerberg. – Koker ting alltid ned til god eller dårlig ledelse? – Ja. En leder må ta ansvar for hvor bedriften skal. Men, det finnes jo omstendigheter som en lokal leder ikke har makt over – det kan være markedsmessige ting. Når det gjelder interne utfordringer, beror det veldig ofte på god eller dårlig ledelse, ja. – Må man nesten være overmenneske for å være leder, da? – Nei…..det er riktignok noen som kanskje ikke bør bli ledere. Men, mange får heller ikke sjansen til å bli en god leder. For man trenger trening for å bli flink til noe, og det gjelder også en leder. Noen tar det lettere enn andre – alder betyr lite, slik jeg ser det.

 

Ulla Simonsson (57)

Oppvokst i Mälgåsen, sørøst for Östersund og altså i Jämtland i Midt-Sverige. Er siden 2010 bosatt i Storvika i Gildeskål. Utdannet kjemiingeniør, men yrkeskarrieren dreide raskt inn mot produksjon, kvalitetsarbeid og logistikk. Har vært produksjonssjef i flere virksomheter, blant annet i REC Wafer Mono i Glomfjord fra 2010, og ble ansatt som fabrikksjef for SiC Processing i februar 2012, bare noen måneder før virksomheten stengte på grunn av RECs nedleggelser. Ulla er gift med Ronny Widerberg (63), og har to voksene barn og to bonusbarn.

 

Ser mye på timen Lean-teknikkene for å fjerne flaskehalser og få bedre flyt – de kan brukes i alle typer virksomheter eller produksjon, og uansett stor eller liten bedrift. – Hvor lang tid bruker du hos en bedrift, før du ser hva problemet er? – Hvis jeg går rundt sammen med 1 eller 2 ledere, kan jeg nok i løpet av 1 time se hva bedriften ville tjene på å endre. Det kan være ting som at layouten er lite gjennomtenkt, slik at det må kjøres eller gåes mye. Eller at man har lager på ulike steder. Eller at kundene ikke får oppmerksomhet når de kommer. Eller hvor oppmerksomme lederne er på de ansatte. – Dere har hatt mange kunder i vårt nærområde. Er lederne flinke? – En del er veldig flinke, mens andre gjerne ville jobbet mer med forbedringer. Og det foregår en del ‘brannslukking’, men dét er ikke spesielt for bedriftene her i området, smiler hun.

Ønsker å øke – Hvor er din egen bedrift om noen år? – Vi har veldig mange oppdrag, og kjenner på at vi virkelig bidrar overfor kundene våre. Så, vi har vekstplaner, der vi kan tenke oss å bli 3-5 ansatte. Markedet vårt vil fortsatt være Norden, og en del i Europa. Akkurat i vinter har vi 100 prosent eksport av tjenester, men vi ønsker absolutt at det skal bli enda flere lokale oppdrag i årene som kommer, forteller Ulla Simonsson. – Men nesten litt for travelt nå? – Ja, det går på at vi er veldig mye borte – vi får liksom aldri landet, og det er lite tid til ettertanke. Og dette er noe alle virksomheter trenger, for hvis ikke vil vi ikke kunne levere like bra tjenester, over tid. Men dette kan også løses ved å samarbeide med andre, ikke bare ved å øke selv.

 

Simonsson & Widerberg Lean Consulting

Etablert i juli 2012 av Ulla Simonsson og Ronny Widerberg, og med forretningsadresse Storvika i Gildeskål. De to har bakgrunn fra forbedringsarbeid med LEAN-verktøyene – både fra bilindustrien i Sverige og REC Wafer i Glomfjord. I dag har bedriften 3 ansatte, og tar oppdrag for både internasjonale konserner og for små, lokale foretak. Kundene får hjelp til å redusere sløsing med tid og råvarer og å fjerne flaskehalser i produksjonen, slik at flyten og lønnsomheten kan forbedres. De siste årene har de hatt store oppdrag for virksomheter som Volvo Cars, Polarplast, Finneid Sveis, IKEA Industry, Rapp Bomek, Spenncon, Hepro og Green Cargo. Simonsson & Widerberg Lean Consulting eies 50 prosent hver av daglig leder Ulla Simonsson (f. 1962) og styreleder Ronny Widerberg (f.-56).

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page