Hun har utviklet konseptet som gjør at ‘alle’ vil besøke den spektakulære trappa. Nå har hun også bestått en viktig eksamen i reiselivsfaget.
– Dette gjennomførte jeg fordi jeg ble gjort oppmerksom på at det lokale tilbudet, og fikk være med. All lærdom er god lærdom – det blir aldri feil å ha papirer på ting, og mer kompetanse! smiler Anne- Marit ‘Fykantrappa’ Oleen.
Hun, som sammen med søsteren Line Peggy Pedersen har æren for at Salten friluftsråd kåret trappa i Meløy til Salten’s mest attraktive friluftsområde. Ja, hun. Hun har i vinter bestått viktig eksamen.
– Vi har tidligere tatt fag gjennom Nord universitet, der vi har lært oss opplevelsesdesign, kunsten å sette sammen opplevelser for de besøkende. Nå har jeg på plass eksamen i reiseliv, og denne våren skal jeg ta den praktiske delen, slik at jeg får fagbrev i reiselivsfaget, forklarer Anne-Marit.
Anne-Marit Oleen og søsteren Line Peggy Pedersen har opplevd eventyrlig interesse for Rallarbrakka, Fykantrappa og sine fortellinger fra Glomfjord’s industrihistorie. Underveis har de skaffet seg viktig kompetanse i å gi wow!-opplevelser for de besøkende – som i fjor trolig passerte 15.000! Foto: Dagfinn Kolberg.
De trenger påfyll Aktøren som står bak er OPUS, som er de videregående skolene i Salten sin aktør på kurs for voksne. Fra sin base i Kompetansehuset Meløy i Glomfjord har John Howard Bottolfsen nemlig tilrettelagt for Anne-Marit og tre andre lokale som med sine gode eksamensresultater nå kan få på plass fagbrev i resepsjonsfaget, salgsfaget og altså reiselivsfaget. – I Meløy har vi nå 24 bedrifter som serverer mat. Og, i opplevelsesbasert reiseliv har vi faktisk 40 årsverk. Sesongen er lengre enn før, og lederne i disse virksomhetene må både administrere og være kreative – de trenger påfyll av kompetanse for å utvikle konseptet sitt, fastslår John Howard.
Lederne i disse virksomhetene må både administrere og være kreative – de trenger påfyll av kompetanse for å utvikle konseptet sitt.
John Howard Bottolfsen
Knuste Lofoten Et konsept som har tatt Salten, Nordland og for så vidt hele landet med storm, er Anne-Marit og Line Peggy’s Fykantrappa. Ikke nok med Salten’s mest attraktive friluftsområde, nei: vet du hvilken attraksjon som ble mest søkt etter på internett i fjor – tror du det var Lofoten, eller Hvalsafari i Vesterålen? Nei! – Det var Fykantrappa, og vi vant med klar margin! For fem år siden var ingenting av dette i tankene våre engang, og i dag er det blitt en nasjonal ting som nesten alle vil besøke. Utrolig kult! ler Anne-Marit. – Og det dreier seg om kunnskap. For hvis vi ikke hadde tatt det på veldig alvor at vi må ha et konsept, og at vi må skape en opplevelse, så hadde dette aldri skjedd! slår hun fast.
Tar på alvor Anne-Marit Oleen forteller til Ny Næring hvordan hun selv og søsteren Line Peggy Pedersen har tenkt. Altså i sitt mangeårige sitt arbeid for å etablere Fykantrappa ved Glomfjord som turistattraksjon. – Vi har tatt veldig på alvor å bygge et konsept rundt dette, tatt lokalhistorien veldig på alvor, og har satt Rallarbrakka i stand slik den bør være, sier hun. Og har de lyktes? Dét er bare fornavnet! – Uten å være bevisst på opplevelsesdesign, ville denne utviklingen aldri kommet, mener Anne-Marit. – Med 10.000 signaturer i boka på toppen, og når vi har erfaring fra hvor mange som ikke skriver i boka, beregner vi at over 15.000 personer gikk opp Fykantrappa i fjor. Interessen er blitt helt enorm – Fykantrappa har passert Engenbreen i besøk!
– Vi skal nå fram til alle, røre noe hos dem, alle skal bli sett når de kommer opp. Og når de kommer ned igjen, skal de føle at de har opplevd noe unikt, sammen.
Anne-Marit Oleen
Et gjennombrudd Ved endestasjonen, etter 1.129 trappetrinn, holdt søstrene ‘Rallarbrakka’ åpen onsdag, torsdag og fredag fra 11.00 til 20.00 i sin sommersesong. – På det meste hadde vi 500 gjester hver dag, og vi forsøkte å hilse på absolutt alle! 2019 ble altså ‘gjennombruddet’ for det som kalles Europas best bevarte utendørs tretrapp. Den ble bygget i 1919 av de såkalte rallarne, og eies og vedlikeholdes i dag av Statkraft. En stigning på 300 høydemeter i løpet av 1.700 meter tur gir både magasug så det holder, og spektakulær utsikt. – Nå får vi gjennomslag for å endre forvaltningsplanen for Lahko nasjonalpark, slik at vi får lov til å transportere inn det vi trenger. Så det blir veldig spennende å fortsette! sier Anne-Marit. – Slitasjen på trappa skal nå analyseres, og vi jobber allerede med spennende tur-ruter slik at vi også kan lede besøkende andre veier ned av fjellet.
Tekst: Edmund Ulsnæs
Comments