top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Løste floken sammen

Da skolen sto uten yrkesfaglærer trådde Yara til – Charlotte Solhaug Limstrand (33) har i fire måneder vært lærer hos Meløy videregående skole og undervist i sitt fagområde.


Hun er prosessoperatør ´til vanlig´- før hun ble utleid til skolen hadde hun fast jobb som operatør i syrefabrikken hos Yara i Glomfjord.

- Jeg har små barn og var inne på tanken at jeg kanskje måtte jobbe redusert fordi jeg gikk skift. Så jeg meldte meg frivillig da det ble problematisk å få tak i lærere, smiler Charlotte.

Prosessoperatør i syrefabrikken hos Yara har vært Charlottes arbeidsplass helt til muligheten for å være yrkesfaglærer i Glomfjord bød seg.

Trø til

Yara, og Industriparken, har i mange år hatt et nært samarbeid med Meløy videregående skole avdeling Glomfjord, hvor det hvert år utdannes lærlingekandidater innenfor kjemi og prosess.

- Det er fint å kunne trø til og bidra sånn at man opprettholder det gode samarbeidet. Hvis man ikke har lærere går jo det utover Yara også, vi rekrutterer jo lærlinger fra skolen hvert år, bemerker hun.

TIF-linja i Glomfjord er spesiell på den måten at den er tilpasset Industriparken sitt behov – helt fra VG1 får elevene god opplæring i kjemi. Sånn er det ikke ellers i landet.

- Det er en unik løsning som kom i stand for en del år siden. Det resulterer jo i at elevene er veldig kompetente etter to år på skolen og er utrolig gode lærlingekandidater. De blir ettertraktet hos flere bedrifter, utdyper Charlotte.

- Jeg har følt meg komfortabel i instruksjonsrollen, men jeg har måttet lest meg opp litt på en del ting! Nå er Charlotte tilbake hos Yara, men ikke som operatør. Hun har fått ny stilling som driftskoordinator i syrefabrikken - en dagtidstilling.

Har stortrivdes

- Jeg har stortrivdes som lærer. Det har vært fint å kunne ha en instruksjonsrolle og sette seg godt inn i fagstoffet. Mye kunne jeg fra før av, men det blir likevel annerledes når man skal forklare det til unge mennesker som ikke kan det fra før, bemerker hun.

Helt uerfaren i lære bort-rollen er hun ikke, Charlotte har tidligere jobbet som vikar på barneskole og ikke minst et år på befalsskole ved Forsvarets ledelsesutdanning.

- Den erfaringen har nok kommet godt med, jeg føler jeg har hatt god struktur og orden i oppleggene mine. Men det har vært mye jobb, ler hun.

Så er skoleåret over og Charlotte har vært en viktig brikke i å løse lærer-utfordringene. Nå har hun fått dagtid-jobb hos Yara som driftskoordinator i syrefabrikken.

- Stillingen er ikke helt ferdigdefinert enda, men jeg ser veldig frem til å gå i gang med det, smiler hun.


Det er fint å kunne trø til og bidra sånn at man opprettholder det gode samarbeidet. Hvis man ikke har lærere, går jo det utover Yara også. Charlotte Solhaug Limstrand

Gunstig for skolen

Når en lærer gikk av med pensjon til jul skapte det utfordringer for Meløy videregående skole – de manglet yrkesfaglærer på TIF-linja.

- Vi var litt i beit, det var vanskelig å finne en lærer på kort varsel som kunne være i et halvt år og som hadde kompetanse til å undervise i det vi trengte, sier rektor Kjetil Fagervik. Løsningen ble å lene seg på et allerede godt etablert samarbeid med Yara Glomfjord og hente inn en vikar fra gjødselproduksjonen. - Det resulterte i at vi fikk låne Charlotte, en løsning vi er veldig fornøyd med. Hun har fungert utrolig godt og har gjort en utmerket jobb for elevene våre, utdyper han.

Meløy videregående skole har i mange år hatt et tett samarbeid med Industriparken, og da spesielt Yara Glomfjord, mange av lærlingene som utdannes hvert år får læreplass hos bedriften.

- Det er et samarbeid vi ser på som viktig, både for oss og dem, og som vi ønsker å videreutvikle i årene som kommer også. Spesielt fint er det å kunne benytte seg av hverandre i slike situasjoner som dette, påpeker Kjetil.

Å låne Charlotte viste seg å være en veldig god løsning for skolen, rektoren er godt fornøyd med innsatsen hennes.

- Hun passet veldig godt inn i rollen, erfaringen hennes fra militæret gjorde at hun hadde kontroll, system og struktur fra dag en. Hun vet hva elevene trenger å lære og ser hva behovet er. Det ble veldig gunstig for oss, konkluderer han.
Fornøyd med å bidra

- Personlig har jeg veldig gode minner fra undervisning med utlånte lærere fra Hydro da jeg gikk skolen selv for en del år siden. Man lærte relevant og god informasjon direkte fra produksjonen og det er så klart erfaring jeg har tatt med meg videre inn i yrkeslivet. Fabrikksjef hos Yara Øyvind Jenssen er fornøyd med å ha vært med å bidra til å sikre lærere i samarbeid med Meløy videregående skole.

- Vi har en god samarbeidsavtale med skolen og jeg synes det er viktig at vi bidrar inn mot skolen når det ellers lar seg gjøre, utdyper han.

I likhet med Kjetil konkluderer Øyvind med at dette ble en god løsning for begge parter og at Charlotte fungerte fint i jobben som lærer.

- Jeg har fått gode tilbakemeldinger på jobben hun har gjort og nå tar hun et utvidet ansvar her hos oss for å samarbeide og spinne videre på tanker og planer som allerede er i gang og det synes vi er veldig positivt, avslutter han.

 

Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs

180 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page