Han har vært et levende leksikon i god fabrikkdrift. Nå må både han og Yara Glomfjord akseptere et uunngåelig faktum. Etter 46 års tjenestetid kunne ikke Helge Bjarne Johannessens (70) pensjonisttilværelse utsettes flere ganger!
Han gav seg ikke før han måtte, og dét er den tidligere arbeidsgiveren glad for! På bildet mottar han gavekort og gode ord fra avdelingsleder Leif Kristiansen.
- Jeg skulle gå av på 62 år, men nei – var ikke forberedt. Så på 65 – nei, ikke forberedt. 67 år….nei. Og tiden fra 62 år til 70 nå, den har bare fløyet avgårde! smiler Helge Bjarne.
Med det der smilet, du vet, som alltid har gitt ham et litt gutteaktig utseende. Selv om han nå faktisk ble såpass voksen at han ikke kan mønstre på jobb lengre! Leder Leif Kristiansen og kollegene i driftsavdelingen for Glomfjord Industripark hedret superveteranen i forrige måned.
- Når jeg først tenker etter, skjønner jeg jo at det er veldig lenge siden jeg kom til konstruksjonsavdelingen og måtte gå gradene før jeg fikk mer ansvar. Men årene har gått veldig fort, de har jo dét…
Til førstegangsintervju
For faktisk aller første gang intervjuer Ny Næring den nær legendariske vedlikeholdsingeniøren hos Yara Glomfjord. ‘Helge Bjarne, du er en beskjeden mann, men nå må du la oss gjøre litt stas på deg! Og du må stille opp til intervju med Ny Næring!’ storsmiler sjef Leif idet hovedpersonen litt motvillig setter seg ned til kaffeprat.
- Okei, du får 4 minutter! sier han.
Og gir en påminnelse når vi passerer 8. Men blir heldigvis ved bordet den neste timen. Han har en del å se tilbake på.
- Nei, jeg liker ikke å skryte av meg selv, være i avisen sånn. Men jeg kan skryte av at jeg har hatt det godt i denne bedriften. Heldig som har fått jobber som har gitt meg mye. Og med årene har jeg fått en del gratis, ettersom jeg har kunnskap om det meste som pågår i fabrikkene.
Han ramser opp for oss et lite utvalg av veldig, veldig mange. Prosjekter med stort ansvar og alltid store verdier.
Helge Bjarne, du er en beskjeden mann. Men nå må du la oss får gjøre litt stas på deg. Og du må stille opp til intervju med Ny Næring! Leif Kristiansen
Måtte gå gradene
Motivert for mer skole og mer kunnskap reiste Helge Bjarne til Bodø, etter folkeskole i Storvika og realskole på Inndyr. Jern og metall, bilmekaniker og maskiner – dette ble hans retning. Men ikke nok med yrkesskole – sammen med kamerat Tore Torrissen utvandret han til Göteborg, og kom hjem 3 år senere med ingeniørutdanning og motor som spesialisering. Høyere utdanning var mangelvare og etterspurt, og med 4 jobbtilbud etter 3 søknader, valgte han gjødselfabrikken i Glomfjord.
- Som nyansatt konstruktør måtte jeg gå gradene, og det var ikke før etter 7-8 år at jeg ble forfremmet til prosjektleder, husker han.
Fra den lange, lange rekken sin av små og store prosjekter, husker han først ett av de aller mest spektakulære. Norsk Hydro bygde i Glomfjord det som var verdens største, ved innvielsen i 1986.
Vedlikeholdsingeniør Helge Bjarne Johannessen (i midten) er blitt pensjonist etter 46 års tjeneste for Yara Glomfjord. Her sammen med Sebastian Stefanski (t.v.) og Jan Kyrre Bogen.
Prosjektleder ser tilbake
- Verdens største trykkløse lager, med plass til 60.000 kubikkmeter flytende ammoniakk. Kostet over 70 millioner kroner den gangen – det var en stor oppgave, ja. Oddmund Storaker hadde ansvaret på bygg og sprenging, jeg på alt det mekaniske.
Ammoniakklageret inne i fjellet på nedre område av Glomfjord Industripark, det som ble gravd ned til 75 meter under havoverflaten.
- Men du vet, som ung….man har ikke skrupler, man tar på deg det meste uten å blunke. Og så ble det lekkasje, husker jeg, for ammoniakken spiser opp is, og da lakk det fra sprekkene, smiler Helge Bjarne.
Og tar oss gjennom andre gode minner – nye bygg, forbedringer i fabrikken, store vedlikeholdsprosjekter. Siloer for kalksalpeter, kraner på kaia, perioden som pendler – Helge Bjarne var byggeleder da det skulle bygges bulklaster for Kola-fosfat i havna i Kirkenes. Og da et sagbruk skulle rives og bygges opp igjen på russisk side. Hjem igjen i -97, byggeleder da sjeldne jordarter-anlegget ble bygget. Siden da delvis vedlikeholdsleder i fullgjødselfabriken, delvis fortsatt prosjektleder.
Fabrikk i hodet
- At jeg har blitt så lenge, er jo også fordi bedriften har hatt behov, har trengt hjelp til ulike endringer. Jeg var ikke blant dem som takket ja til jobb i Qatar på 1980-tallet, og siden det ikke var jobb til dem da de kom hjem, må jeg vel si at jeg er fornøyd med valget, og heldig.
Helge forble Hydro-mann, også gjennom adskillelsen der Bilfinger overtok verkstedvirksomheten, og da landbruksdivisjonen ble Yara fra 2004. Han forteller om bevisstheten deres rundt at Porsgrunn-fabrikken når som helst ville kunne overta Glomfjord-produksjonen, og hvor viktig det var å få fabrikken til å gå godt, uten store investeringer.
- Vi har vært gode til å stå i stormen. Og når vi har hatt havarier, har Glomfjord-fabrikken vært gode på å tackle dem!
- Og bedriften har de siste årene overlappet deg med andre, for å beholde kompetansen din?
- Tja, det er en del som er gammelt i fabrikken, og det gamle er ikke bare å finne beskrevet inne på en PC. Jeg har vært med lenge og vet hva som fungerer å gjøre med utstyret, og ikke.
Helge Bjarne Johannessen (70) Oppvokst i Storvika, sønn av Helga og Bjarne. Yrkesskole maskin og mekaniker i Bodø, deretter ingeniørutdanning motor, i Göteborg. Tiltrådte som konstruktør i Norsk Hydro i Glomfjord torsdag 8. august 1974, og ble senere byggeleder, prosjektleder og vedlikeholdsleder fram til formell pensjonsavgang fra februar i år. Benyttes fortsatt som rådgiver i Yara Glomfjord. Gift med Jorunn og har sønnene Ørjan (f. 1977), Sturla (f. -80) og Georg (f. -86), og så langt 5 barnebarn – nummer 6 er ventet i sommer.
Respektert fagmann
Den voldsomme detaljkunnskapen om gjødselfabrikken har gitt Helge Bjarne store respekt hos ledelsen og den øvrige staben, også helt til det siste i yrkeskarrieren hans. Meget nyttig mann å ha, ekstra lenge, og god mentor for nyansatte.
- Dine 3 sønner gikk alle ingeniør-vegen. Inspirert av deg?
- Alle er vel inspirert av sine foreldre, kanskje, uten at det er så bevisst. Men ikke jeg, da – faren min hadde fiskebåter, men jeg var så plaget med sjyverk at fisker, dét skulle jeg ikke bli!
Nå har eldstesønnen Ørjan uansett mulighet til å ta arven etter sin far videre – han er driftsleder i fullgjødselfabrikken. Mens Helge Bjarne, han har for siste gang kommet for sent hjem og til kald middag – i hvert fall på grunn av utfordringer og stans i gjødselproduksjonen.
- Jorunn og jeg tar det som det kommer – vi har ikke så mange planer. Men vi har båten i Storvika, og huset på Fugløya, da.
- Nå hjelper jeg til for å sikre at øya fortsatt skal ha ei kai som hurtigbåten vil legge til ved. Jeg har jo praktisk sans, og får fortsatt nytte av at jeg både har praktisk og teoretisk kunnskap, smiler pensjonisten.
Tekst og foto: Edmund Ulsnæs
Comments