top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Yara sikret forbrødring

Disse sympatiske karene er ikke bare kvalitetsimport fra Polen som dyktige vedlikeholdsingeniører til Yara Glomfjord! Nei, ny funfact følger her:


De har ringt hverandre ofte og besøkt hverandre, helt siden storebror flyttet til Norge. Nå er de polske brødrene Grzegorz (t.v., 31) og Sebastian Stefanski (34) gjenforent, i hver sin ingeniør-stilling hos Yara i Glomfjord, Norge!


– Ja, hvor morsomt er ikke dette? gliser polske Sebastian Stefanski (34).

– Vi har alltid hatt et tett forhold, så det er utrolig morsomt å ha fått Grzegorz hit, sammen med meg! Jeg har fått mange venner i Glomfjord, men det er jo noe spesielt med familie…..

Ja, for ikke bare har han selv funnet seg godt til rette i Yara Glomfjord, etter 5 år som dyktig vedlikeholdsingeniør. Nei, nå har sannelig LILLEBROR kapret seg ingeniørjobb nøyaktig samme sted!

– Kona og jeg var på ferietur til Lofoten for 4 år siden, og Sebastian og jeg ringer jo med hverandre hele tiden, forklarer Grzegorz Stefanski (31).

– Så vi har tenkt at…ja, kanskje en dag flytter vi til Norge? Så, da Sebastian tipset meg om den ledige stillingen, la jeg inn en søknad, og her er jeg!
Best blant 25

Det har ikke vært hverdagskost for oss i Ny Næring å intervjue utenlandske ingeniører. Men nå er vi altså midt i et artig møte i fullgjødselfabrikken i Glomfjord. Begge er fra Polen, begge tok ingeniørutdanning, begge er flyttet til Norge, og begge har fått spennende utviklingsjobber i Meløys hjørnsteinsbedrift, verdens nordligste gjødselfabrikk. Og i tillegg er de bestekamerater, og ikke minst brødre!

– Vi hadde søkere fra hele landet, om lag 25 til sammen, og der om lag 5 var inne til intervju. Grzegorz var den aller best kvalifiserte – bakgrunnen hans fra Cargill i Polen er veldig gunstig – de er et stort, internasjonalt selskap, forteller Hans Erik Sporsheim oss.

Han er teknisk sjef i Yara Glomfjord, og var sentral i ansettelsesprosessen der Grzegorz til slutt stakk av med seieren og tiltrådte i juli i år. Hans Erik er meget godt fornøyd med 31-åringens bidrag til staben så langt.

– Broren Sebastian er jo veldig oppe og går med norsken, og Grzegorz jobber også godt med språket og er dessuten god i engelsk. Å kommunisere godt og riktig er viktig ute i fabrikkene, sier han fornøyd.


Jobber med norsken

De sympatiske brødrene har dermed hver sin ingeniør-posisjon i den viktige vedlikeholdsavdelingen i den døgnkontinuerlige gjødselproduksjonen i Meløy. Sebastian i mekaniske fag, Grzegorz i elektrofaget. Og apropos språk, hvordan går det?

– Jeg gjør som Sebastian gjorde – to ganger i uka har jeg norskundervisning med en instruktør i Polen, på Skype. Dessuten ber jeg alle snakke norsk til meg, så jeg lærer best mulig, opplyser Grzegorz.

– Kona og jeg tok et lite kurs før den ferieturen til Lofoten, også, men nå jobber jeg mye med språket. Engelsk går også greit, men jeg synes selv jeg bør snakke godt norsk – det passer bedre inn og er mer komfortabelt for meg og kollegene på jobb, mener han.

– Nei, vi snakker ikke polsk på jobb! Og forresten ser vi hverandre veldig sjelden på dagene – vi er i helt ulike avsnitt av fabrikken, opplyser Sebastian.

– Før han flyttet hit i sommer, trodde jeg liksom at vi skulle være i lag nesten hver dag, gå masse fjellturer og sånt. Men, det er ikke så lett – vi har hver vår familie, og jeg går vakter i beredskapsavdelingen, så det er travelt. Men vi er sammen i helgene når vi kan, da, og det er fint! sier storebror.Sebastians mareritt Brødrene har tydelig respekt for hverandre. Av det de forteller, skjønner vi at de inspireres av hverandre, både som dedikerte, målbevisste, systematiske og faglig dyktige. – Alle har vært veldig hyggelige mot oss siden vi kom, og det er veldig rolig her i Glomfjord. Og familien får mye mer tid sammen – i Polen var det ikke uvanlig at jeg brukte 1 time i kø for å komme meg hjem fra jobb, forteller Grzegorz. Om jobben i Yara er det altså Sebastian som har lengst erfaring. Nå husker han et nylig mareritt: – Jeg drømte at jeg var et helt annet sted, at jeg hadde forlatt Yara, men visste ikke hvorfor, og kunne ikke dra tilbake! Helt forferdelig! ler han. – Det er amazing å jobbe her – jeg elsker dette stedet! Ingen like dager, og spennende utfordringer på jobb hele tiden, mange flinke og erfarne folk. Og det er et lite miljø, så det er viktig å innpasse seg. Som jeg har sagt til Grzegorz: når du er nye et sted så holder du kjeft og observerer, lærer av de andre, gjør ditt aller beste. Sånn får du tillit, og så kan du gå videre derfra.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page