top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Fra leder til lærer

Fra å være i ledelsen som banet vei til sol-energi, den største energikilden på jorden, skal veteranen nå lære opp de som skal bane veien for framtiden. Nemlig ungdommen.


Etter mange år i Glomfjord Industripark har Hans Ove H. Hagen (46) valgt en ny yrkesvei og er nyansatt som faglærer samme sted som han selv var elev – teknikk og industriell produksjon ved Meløy videregående skole.


– Jeg var nær ved å søke for 3 år siden! sier den erfarne lederen og industriveteranen Hans Ove Horsberg Hagen (46) om lærerstillingen som den gangen var utlyst.

Men, han var ikke klar for å forlate industrien. Nå er imidlertid bena godt plantet i nye sko, som faglærer for fremtidens prosessoperatører, og samme sted som han selv var elev – teknikk og industriell produksjon ved Meløy videregående skole. Ny Næring har snakket med Hans Ove på startstreken av hans nye yrkesvalg.


Erfart eventyret

– Dette har jeg villet lenge, ungdommen er fremtiden vår! sier han engasjert.

Med bagasjen proppet full av erfaring kan han skilte med å være en av de første på laget til Alf Bjørseth, mannen bak ScanWafer, senere del av REC. Med ferskt fagbrev som prosessoperatør ble han kvalitetsleder for det som ble starten på industrieventyret i Glomfjord. REC Wafer ble verdensledende i produksjon av en sentral del av sollcellen, altså wafere. Veien videre var mastergrad i Trondheim før den nyutdannede sivilingeniøren ble headhuntet tilbake til Glomfjord som prosessingeniør og produksjonssjef i solcelleindustrien.

– Det var et spennende eventyr, men også en utfordrende tid. Jeg var med fra vugge til grav med selskapet. Det var mye gode kolleger og kompiser man måtte følge ut døra – dét var ikke artig, forteller han om ansvaret han fikk da selskapet lukket dørene i 2012.


Jeg har på en måte gått fra en utviklingsavdeling til en annen. Her kan jeg være med å bidra til å utvikle mennesker og gode fagfolk. Hans Ove H. Hagen

Grep muligheten

Etter noen år i teknologifirmaet ToCircle i nabobygget, fikk han tilbud om jobb i Norwegian Crystals (NC), etterfølgeren til tidligere REC Wafer Mono.

– Jeg er en prosessmann, og da jeg fikk tilbud om å lede produktutviklingsavdelingen for NC, var det såpass spennende at dét kunne jeg ikke si nei til.

Norwegian Crystals har hatt tøffe år siden oppstarten i 2013, men var i ferd med å bygge seg sterkere da et nytt crack i wafer-markedet til slutt førte til stans i fabrikken sommeren 2020. Nå er fabrikken i drift igjen, men det Hans Ove ønsket å gjøre 3 år tidligere, har dukket opp som en mulighet igjen. Han hoppet i det og søkte på stillingen som lærer.


Glomfjord var tidlig ute med denne studieretningen. Jeg har ambisjoner om å være med å bringe den gode tradisjonen videre. Hans Ove H. Hagen

Ny men erfaren

– Selv om jeg er fersk ennå, sitter jeg med mye erfaring og har tro på at jeg kan bringe mye videre til ungdommene som kanskje skal gå i mine fotspor.

Han ser også likheter med tidligere erfaringer.

– I mine roller har jeg jobbet på tvers av avdelinger, samt fått med meg avdelinger og ressurser til å se muligheter og tørre å by på seg selv. Dette gjelder elvene, også. Det er viktig å gi dem troen på seg selv og forståelsen av at ting må bygges sten for sten, dag for dag. Jeg ser veldig fram til å jobbe med ungdommene her, smiler han.



Fersk som lærer, mens Hans Ove har mye erfaring som kan bringes videre til ungdommen – her ser vi ham i (enda) yngre dager som produksjonssjef i Norwegian Crystals, sammen med Michael Dahl (t.h.) våren 2011. Det andre bildet viser engasjerte Hans Ove i Glomfjord Alpinsenter, sammen med tidligere Yara-fabrikksjef Arve Jordal (t.v.).


Vil bringe tradisjonen videre

– Glomfjord var tidlig ute med denne studieretningen, og har vært med på å sette premissene for denne yrkesutdanningen i Norge. Jeg har ambisjoner om å være med å bringe den gode tradisjonen videre.

For ved Meløy videregående, der har Hans Ove tenkt å bli.

– Jeg skal jobbe meg godt inn i dette yrket. Jeg har på en måte gått fra en utviklingsavdeling til en annen. Her kan jeg være med å bidra til å utvikle mennesker og gode fagfolk, for dét trenger vi.


Ta sjansen!

– Har du stalltips til andre som vurderer å gå nye veier?

– Det blir bra til slutt, en krise kan være ganske stor når du står i den, men man kommer seg igjennom det! Og det eneste jeg kan si jeg angrer på, er alt jeg ikke har gjort eller testet ut. Ved å tørre ta noen risker, kan man gjøre litt mer av det man brenner for, og jeg brenner for ungdommen, avslutter Hans Ove.


Han er bosatt i Glomfjord med sin kone Silje Horsberg Hagen (38), og de har guttene Oliver (15), Vilmer (11) og Sigve (3 ½). Hans Ove har også datteren Emma Tuflåt Hagen (24) fra et tidligere forhold.

 

Tekst: Irene Granberg

Foto: Edmund Ulsnæs

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page