top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Leverte sine første

Flere lokale eiere er gått inn, og nå søkes kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge. XPO Arctic har tatt viktige skritt videre. Og har levert for første gang – til en av de store.

Bilde: Privat


Glomfjord, juni 2020: fornøyd og lettet. Dét er stemningen hos Glomfjord Industriparks nyeste tilskudd av produksjonsbedrifter.

– Absolutt – dette kjennes veldig bra, smiler daglig leder Edward Fitzgerald i XPO Arctic.

– Med disse første produktene ute i markedet, håper vi å bli lagt merke til!

Han har selv, med hjelp fra Ørjan Myrvang hos den Meløy-lokale byggentreprenøren Total Byggservice, produsert de aller første XPO-dukene og levert til kunde. Og kunden er ikke hvem som helst – den fransk-amerikanske industrigiganten TechnipFMC.

– Nå er vi registrert og godkjent i deres globale innkjøpssystem. Denne første forsendelsen gikk til Kongsberg, men skulle til ett av prosjektene deres i Afrika – fire duker som skulle dekke utstyr som er 10 meter langt, 10 meter bredt og 4 meter høyt, forklarer Edward


Bilde: Privat


Lokalt og globalt

Det er bare to år ungt, selskapet som nå utfører pilotproduksjon i midlertidige lokaler i Glomfjord Industripark. Nå håper og tror ledelsen og eierne at interessen fra det globale olje- og gass-selskapet TechnipFMC skal være snøballen som begynner å rulle. Altså for produksjonen av presenninger. De er like sterke som dem i tradisjonelt PVC-materiale, bare lettere. Og, både miljøvennlig og gjenvinnbart.

– Olje og gass er litt nede nå, mens landbruk bare vokser seg større og sterkere. Så vi retter produktene våre inn mot store aktører der. Gjødselfabrikken til Yara her i Glomfjord tester produktene våre. Og den internasjonale plastleverandøren Vink markedsfører oss overfor sine kunder, ramser XPO-sjefen opp.

Han er valgt til å lede en helt spesiell satsing – av den svenske hovedeieren Camilla Lindh og etterhvert fem lokale eiere. Polarplast AS, Terje Halsan AS og Sane Invest AS fra før – Limstrand Holding ANS (Leif Erik Limstrand) og Kr-Eiendom AS (Roy Rognan og Roald Kristensen) er kommet med fra i vår. Basen er Meløy, men markedspotensialet er stort og globalt.


XPO Arctic-leder Edward Fitzgerald viser fram den sterke og lette presenningen som er et mer miljøvennlig alternativ til PVC. Nå har Ørjan Myrvang i Total Byggservice vært hentet inn for å hjelpe XPO Arctic med sin aller første kommersielle leveranse av presenninger fra Glomfjord. Støypingen av skjøtene på de svære dukene foregikk i den tidligere Likeretteren i Glomfjord Industripark. Pallene med ferdige produkter gikk til den fransk-amerikanske industrigiganten TechnipFMC. Bilde: privat


Havbruk spennende

– Store industrikonserner trenger tid på å gjøre endringer, men PVC blir jo stadig mindre populært som materiale, fordi det er så lite miljøvennlig.

– Så, det er et press på store selskaper om å slutte å bruke PVC, og ut fra dette ønsker vi å bli blant de største norske produsentene på produkter i XPO, forteller Edward.

Som i første omgang har benyttet store, ledige gulvarealer i Glomfjord til støyping av skjøter og produksjon av presenninger. Du kjenner kanskje lokalet – vi er i den såkalte Likeretteren i Glomfjord Industripark – med tidligere leietakere som ScanCrucible (kvartsdigler) og Medical Technology (éngangshansker). Resirkulering av brukte XPO-duker skal i første omgang gjøres hos samarbeidspartnere. Nå er det søkt kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge, etter at eierne så langt har sørget for arbeidskapitalen.


Det er et press på store selskaper om å slutte å bruke PVC, og ut fra dette ønsker vi å bli blant de største norske produsentene på produkter i XPO. Edward Fitzgerald

– Forbruket av presenninger og duker til industrielle formål er veldig stort, og i hele verden. Ett eksempel er havbruksnæringa langs norskekysten, som monterer såkalte luseskjørt på oppdrettsmerdene. Vi har allerede kontakt med aktørene her på Helgelandskysten.

 

Tekst: Edmund Ulsnæs. Foto: Privat

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page