Erfaring, pinlig nøyaktig tegningsgrunnlag og null feil i gjennomføringen. Det er dyktige fagfolk fra flere yrkesdisipliner som forener kunnskap, når viktige Yara-jobber skal gjøres.
Det er noe med å se fagfolk i arbeid. Man blir aldri lei. I dette tilfellet har den tunge lasten neppe noen fare, når Dagfinn Hagen hos Terje Halsan AS styrer spakene. Og som vanlig når jobben gjøres for Yara: det er stort, tungt, komplisert. Og gjerne fryktelig kostbart, dersom noe skulle gå galt.
Få igjen kontrollen
– Dette er ventilhus D, der vi skal bytte ut rørføringen, den som forsyner fullgjødselfabrikken og pakkeri og lager med vann, opplyser Harald Martinussen.
INVIS-ingeniøren er prosjektleder for 3-millionerinvesteringen. Som betyr at han har nøye notert Yaras ønsker, kontaktet leverandører for levering av rør og armaturer, og nå leder arbeidet der innholdet i ventilhuset byttes med nytt og moderne.
– Hensikten er at Yara skal få bedre kontroll på vanntrykket, pluss å øke kapasiteten ned til fabrikkene. Det har vært flere hendelser med ventilene som har ført til nesten-utfall, og dette er selvsagt veldig lite ønskelig, forklarer Harald.
Alt i verksted
Vårt bilde viser en innledende operasjon med røret til en sikkerhetsventil. Nå er alt utstyr bestilt, og Bilfinger har pre-fabrikert rørene i sine verksteder. Utstyrspakken som skal inn i det 6 x 3 meter lille bygget monteres også i verkstedet, etter millimeter-nøyaktig skanning fra INVIS.
– Det er trangt i det lille huset, og langt lettere å montere i et verksted. Nå slipper Yara også å bygge ventilhuset større, som ville blitt en stor kostnad. Når installasjonsdagen kommer, løfter vi av taket, før Terje Halsan AS løfter alt på plass med kranbil.
Halsan bygger også en støttemur som rasforebygging på oversiden av veien, mens Bilfinger altså har rør-jobben. Thomas W. Moen hos INVIS er den som har modellert den nye ‘innmaten’ i bygget pluss tilbehør.
Harald henter hjelp – Vann er et litt tytt felt for oss, så vi har fått bistand fra eksperter på vann. Trykket er høyt, og vannet skal gjøre en del brå svinger. Så, det har vært litt å holde tråden i for meg som prosjektleder, smiler Harald. Ingeniørene hos INVIS benyttes hyppig som prosjektledere. Ikke minst av Yara, som til enhver tid har ventende vedlikeholdsprosjekter. Fabrikken produserer døgnet rundt, og forebygging av driftsstans eller lavere produksjon er å betrakte som kritisk viktig. Prosjektene krever gjerne kombinasjonen av stor systematikk, lang erfaring, kreative men trygge løsninger – selvsagt med sterk fokus på sikkerhet. – Jeg støtter meg mye på de som virkelig kan fabrikkene, som driftskoordinator Gunnar Midthun og Yaras prosjektleder Jon Roger Pedersen, bekrefter Harald.
Tekst og foto: Edmund Ulsnæs
Comments