top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

PÃ¥ egne, erfarne ben

Etter straks 20 år i tekniske lederjobber i Glomfjord-industrien, vil Arnstein utvikle noe eget. Foreløpig er han litt for etterspurt…


Etter lang fartstid i ulike produksjonsbedrifter, står Arnstein Jensen nå på egne ben i konsulentfirmaet Innovatek i Glomfjord Industripark. Nå hjelper han gamle kjent mot produksjonsstart for safirkrystall (innfelt) i ærverdige Suliitjelma.


Han er prosjektlederen, med kontorplass i en høyst levende industripark i Glomfjord. Mens fabrikken han skal lede fram mot oppstart, den ligger i et fordums stolt industrisamfunn, nemlig Sulitjelma!

– Dette har vært tilnærmet heltidsjobb hele høsten, så det er blitt lite tid å utvikle de andre idéene jeg har i firmaet mitt, smiler Arnstein Jensen (51).

– For Arctic Sapphire i Sulitjelma – jeg jobber med alt som må til for å komme fram til oppstart av de 82 ovnene neste år – businessplan, finansiering, det tekniske, all infrastrukturen i det gamle bygget, ja, alt!






Jeg trodde jeg skulle få tid til å utvikle egne idéer, men så langt er det blitt lite tid til dét! Arnstein Jensen






Ikke tid til idéer

Ny Næring møter industriveteranen i nyoppussede og tidsriktige kontorlokaler i Glomfjord Industripark, midt i det som allerede er et kreativt kompetansemiljø. Arnsteins eget selskap Innovatek AS har nemlig, i likhet med XPO Arctic, flyttet inn i etasjen over engineering-bedriften INVIS. Innovatek ble etablert under annet navn allerede i 2013, men det første ordinære driftsåret ble 2019 – et år som gav gode økonomiske resultater for eier og ansatt Arnstein.

– Jeg trodde jeg skulle få tid til å utvikle egne idéer, men så langt er det blitt lite tid til dét! Da jeg sluttet som teknisk sjef i Norwegian Crystals i oktober 2018, gikk jeg rett inn i en stor og spennende avtale med Cargill på Halsa, der jeg var innleid som teknisk sjef og prosjektleder i hele fjor og fram til i sommer.

Kort Arnstein-historikk: teknisk sjef i tidligere SiNor og SiTech, deretter daglig leder i Hydro Production Partner (senere Bilfinger), før han i 2011 gikk til REC Wafer og først deltok i «redningsarbeidet» for Mono-fabrikken, deretter var sentral i etableringen av etterfølgeren Norwegian Crystals fra 2013.


For gamle kjente Fra Cargill til Arctic Sapphire: for fortsatt må Arnsteins idéer for eget firma vente. En gammel kjenning fra solenergi-bransjen har hentet Arnstein til å lede det som skal bli til et nytt industrikapittel i den tidligere gruvelandsbyen Sulitjelma i Fauske. – Cato Lund og jeg jobbet tett sammen da han var fabrikksjef i Norwegian Crystals. Han selv er fullt opptatt som fabrikksjef for The Quartz Corp på Drag, men han og de andre bak Arctic Sapphire forventer sterk globalt vekst i sitt marked de neste årene. De trengte en mann til å lede prosjektet og ta de rette beslutningene fram til oppstart av ny fabrikk. Cato ledet den hardt-strevende silisium-ingot-produsenten i Glomfjord i to år fra sommeren 2017, og har i dag tilsvarende stilling hos Hamarøys største bedrift. I etableringen av Arctic Sapphire AS hadde han i begynnelsen med seg eiere som Tom Andersen, mannen som etterfulgte ham i Glomfjord, og Gøran Bye, som vi kjenner som kontaktperson og en av eierne i Gfjord Invest AS, selskapet som nå driver Norwegian Crystals (NC) videre. Ikke ulikt NC – Arctic Sapphire har investert i 82 smelteovner og nedstrøms utstyr for å kjernebore ut slike små, sylinderformede ingoter av alumina, forklarer Arnstein, og viser oss ett av sluttproduktene fra pilotproduksjonen i det 4-5.000 kvadratmeter store teglsteinsbygget i Sulitjelma. – Dette er safirkrystall, og groes til en krystall i smelteovner, som hos NC. Sluttproduktet brukes bredt, som i glas til smartklokker, telefoner, flatskjermer og LED-lys, opplyser han. – Nå er dette nesten fulltidsjobb, men hvilke planer har du videre i Glomfjord Industripark? – Jeg har mange idéer, og ser ikke bort fra at vi blir flere ansatte etterhvert. Produksjonsbedrifter bruker enormt med ressurser på å oppdatere seg på myndighetskrav for vedlikehold av støttesystemer og infrastruktur – ting som ikke er kjernevirksomheten deres. Her tenker jeg på noen konsepter som kan bli spennende å utvikle videre for Innovatek. Å være i samme miljø som INVIS er spennende, røper han.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page