top of page
Search
Writer's pictureGlomfjord Industripark

Sondre satser med Invis

Da kjæresten fikk jobb i Meløy, tok nyutdannede Sondre Berger (23) telefonen fatt. Og fikk napp hos INVIS i Glomfjord. Der hadde man nemlig lett etter en av nettopp hans kaliber.

Sondre Berger tok telefonen. Ringte INVIS. Fikk jobb som byggingeniør. Er ansatt nummer 12 i industripark-bedriften i Glomfjord.


– At INVIS har teknologi som brukes til å få så gode og nøyaktige målinger – dette synes jeg er veldig spennende. Og det er veldig lovende for meg at jeg kan få være med! smiler Sondre fra Aurskog øst for Lillestrøm.


Fulgte kjæresten

Intervjuet med Ny Næring finner sted idet han akkurat har begynt på sin tredje arbeidsuke. Mye å sette seg inn i når fersk skolekunnskap nå skal suppleres med viktig erfaring. For så skal det skapes verdier, for kunder og for hans første arbeidsgiver innen fagveien han har valgt. INVIS.

– Det begynte jo med at kjæresten min, Maren, fikk seg jobb nordpå, hos Nova Sea – hun er lokalitetsansvarlig i Holandsfjorden. Hun spurte kollegene sine om lokale bedrifter, og så ringte jeg selv rundt til noen av dem, forklarer den framoverlente ingeniøren.

INVIS-sjef Pål Einar Olsen var ikke sen om å slå til. Han har nemlig lett etter en byggingeniør, for å komplettere dagens ingeniørstab i bedriften.


Bedrift som satser

– Dette blir en spennende utfordring for både han og bedriften, mener Pål Einar.

– For oss betyr dette at vi beveger oss inn på et helt nytt fagfelt. Og selv om kunder har signalisert behov som gjør at vi tør satse på en slik ansettelse, så skal det jo bygges tillit, på et nytt område.

Sondre er nå en del av en stab med hovedsakelig maskiningeniører, der han selv er eneste byggingeniør. Mens de andre er sterke på for eksempel konstruksjon i stål, har Sondre god kompetanse på betong.

– Jeg liker spesielt å tegne og konstruere i et program som heter Revit – der man tegner byggene, elementer til byggene, fundamenteringsbehov og så videre, forklarer han.

– Nå skal jeg lære å anvende utdannelsen min. Vi jobber med programvare som er i en veldig utvikling, og dette er det kult å være med på. Jeg håper jo at det vil hjelpe bedriften at jeg kommer med fersk utdannelse og et nytt perspektiv på ting – et nytt blikk hjelper til å se nye vinkler på ting.


Ryddig hode

– Hva er det med dette faget som er så interessant?

– Jeg liker veldig godt å få en forståelse av hvordan ting er bygget, hva som ligger bak valgene i en konstruksjon. Se sammenhengene bak hvordan det funker.

– Hva krever en sånn jobb av deg?

– Det er at jeg klarer så helheten – hvordan flere elementer skal inn og fungere sammen, slik at det er fornuftig for flere parter. I en sånn jobb bør man nok ha et ryddig hode og god struktur i arbeidet sitt. Og dét tror jeg at jeg har! smiler han.

– Vi jobber med store, tunge og kompliserte ting – store verdier. Jeg synes det er kult å få være med på, få det til å funke for kundene!



Daglig leder Pål Einar Olsen (bildet t.h.) i INVIS ønsker større prosjekter, gjøre mer helhetlige leveranser og kunne planlegge enda mer langsiktig. Et ledd i strategien er ansettelsen av bedriftens første byggingeniør, Sondre Berger.


Vurderte nedbemanning i fjor – sterk vekst og nyansettelser i år. Og nå vil INVIS ta enda større oppdrag.

– Det er fordi ingeniørene våre leverer godt, at vi kan øke omsetningen så kraftig, sier daglig leder Pål Einar Olsen fornøyd.

– At vi begynte med enda mer strukturert markedsarbeid for noen år siden, dét merker vi også effekten av. Vi har hyppigere kontakt med kundene våre. Og korona-restriksjonene – de har kanskje ikke blitt så merkbare som vi hadde fryktet.


Fra ned til opp

Fra 8,8 til 10,1 til 11,4. Altså millioner kroner. Dét er den hyggelige veksten INVIS har hatt, altså driftsinntektene fra 2017, til -18 og til -19. Fjorårets driftsresultatet kan riktignok bli bedre, men overskriften er uansett: INVIS øker sterkt.

– Driftsresultatet i fjor er jeg ikke SÅ kry av, men at vi går rett fra en periode der vi faktisk planla nedbemanning, til at vi nå har så mye å gjøre at vi kan ansette flere – ja, det er veldig gledelig, fastslår Pål Einar.

– Veksten vår kommer mest utenfor Meløy, for eksempel oppdrag for Pelagia i Bodø, Finneid Sveis i Fauske og Elkem i Sørfold.


Nært-potensialet

Vekst i millioner, vekst i stab. INVIS var «bare» 8 for få år siden, nå står 12 på lønningslista. I ikke-bystrøk er dette en stor bedrift i bransjen for rådgivende ingeniører.

– Likevel er det i dag begrenset hvor store oppdrag vi kan ta på oss. Nå er det et mål å få flere store prosjekter, slik at vi styrker ordrereserven og kan tenke enda mer langsiktig.

– Mer oppdrag ute, da?

– Ikke bare. Vi har nok et kortreist-potensial, også. I år har vi jobbet litt for Meløy kommune, og håper også på Gildeskål og Rødøy. På Halsa har også Cargill stor drift, pluss at vi videreutvikler forholdet vårt til for eksempel SKS og Nexans.


Vil vokse mer

– Og nå har dere altså ansatt deres første byggingeniør?

– Ja, vi kommer ofte i et byggteknisk grensesnitt i oppdragene våre, og har kjent på at vi mangler en del forutsetninger. Nå kan vi gjøre noe med dette, og gi enda mer helhetlige leveranser. Sondre har også kunnskaper om programvare som brukes på byggfeltet, og som vi ofte kommer borti når vi samarbeider med større aktører, forklarer INVIS-sjefen.

– Hva med andre fagfelter?

– Det kunne vært spennende å ha flere ansatte på bygg, og automasjon er et felt som etterspørres veldig. Så kanskje. Vi må nok også se for oss at vi utfordres mer på laserskanningen de neste årene, siden teknologiutviklingen åpner for at flere kan levere slike tjenester.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

40 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page