top of page
Search
Writer's pictureGlomfjord Industripark

Stans med ekstra-stans

Akkurat da fabrikkene skulle kjøres i gang igjen, kom motorhavariet som fikk ekstradøgnene til å gå. Dermed taper Yara Glomfjord terreng i forhold til budsjettmålene, men er likevel fornøyd med årets revisjonsstans.

Leverandører som Bilfinger (hvite hjelmer), Ørnes Blikk (blå hjelmer, på taket) og Momek (dame og mann) var blant dem som hadde travle dager under Yaras reduserte revisjonsstans 2020. – En arbeider fikk 1. grads forbrenning på hånda, på grunn av ammoniakkvann, men ellers ingen skader. Vi blir stadig flinkere til å forberede vedlikeholdsjobbene, og da jobber vi sikrere for hvert år, mener produksjonssjef Frank-Robert Eriksen.


– Stoppen gikk i all hovedsak veldig bra, men det er klart at ting overskygges litt av motorhavariet på en kompressor. Dette gjorde at Syre B-fabrikken vår stod i fire døgn ekstra før vi kunne starte igjen, forklarer produksjonssjef Frank-Robert Eriksen i Yara Glomfjord.

– Her og nå vet vi ikke når motoren er reparert. Må vi bestille en ny, kan det ta så mye som 8 måneder.


Mer bak budsjett

Vi oppsummerer altså årets revisjonsstans – den eneste uka eller to i løpet av kalenderåret at Yara-fabrikkene ikke går 24 timer i døgnet. Det var altså 18. september, da fabrikkene skulle kjøres opp igjen etter to uker, at en trafo havarerte, og så en motor i en kompressor.

– All ære til folkene våre, uansett, som stod på for å få løst problemene! Nå lå vi jo allerede i sommer en del bak budsjett på produksjon, på grunn av småtrøbbel i fullgjødselfabrikken som igjen har gitt stans i syreproduksjonen i perioder.

– Nå er vi enda lenger bak budsjettet. For oss er det ikke reparasjoner som er dyrest – det er den tapte driftstiden som virkelig blir kostbar.



Egne smitte-tiltak

Av større prosjekter under revisjonsstansen 2020 var bytte av kurv på stor-ovnen i Syre B, støydempere på eksospipa i oksygenfabrikken, og pumpeskifter i Syra, opplyser vedlikeholdsleder Bernt Ulriksen. Mens i fullgjødselfabrikken, der ble det blant annet gjort en viktig jobb på begerverket, som igjen forebygger at den ferdige kalksalpeteren går hard.

– Av smittehensyn ble stansen redusert i omfang, så en del jobber er bevisst skjøvet til neste år. Restriksjonene fungerte godt – blant annet leide vi inn egne brakkerigger med kontorer, slik at ingen innleide mannskaper var inne i kontorene eller kontrollrommene våre – de var kun ute i fabrikkene, opplyser Frank-Robert.

 

Tekst: Edmund Ulsnæs Foto: Tor Oscar Lillevold


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page