top of page
Search
  • Writer's picturemalinulsnes

Kongen av tjenestetid - Glomfjord Industripark

Synes du at du har jobbet lenge på samme sted? Sjekk tjenestetiden til denne karen. Arve er blitt kongen av tjenestetid – i Glomfjord Industripark!


– Jeg har plagdes mye med revmatiske lidelser og hjerteflimmer de siste årene. Men, selv om det ikke betyr noe økonomisk, for pensjonen min, tror jeg at helsa mi tjener på at jeg går på jobb så lenge jeg kan og får lov, sier Arve Brun. Denne uka er det 50 år siden han begynte sin yrkeskarriere i Glomfjord Industripark.


– Nei, jeg har ikke blitt her bare for å slå rekorden! gliser Arve Brun (67).

Ja, for nå ble han forsidegutt, Arve Brun. Med god grunn, mener redaksjonen som liker å løfte fram stolte arbeidsfolk. For sjekk datoen: 29. juni 1970. Ja, mandag i denne uka var det 50 strake år siden Arve William Brun fikk stemplet sitt aller første adgangskort, i daværende Glomfjord Salpeterfabriker. Nå troner han helt på topp på en nokså eksklusiv liste, altså lengste tjenestetid i Glomfjord Industripark. Med fratrekk for militærtjeneste og ett års skolegang, har Arve fått godkjent 48 blanke års ansiennitet, og setter rekord.

– Selvsagt litt artig å være den som har jobbet her aller lengst, men det er gleden med å gå på jobb som gjør at jeg har blitt her, sier hovedpersonen selv.


At det er meningsfullt

Rekorden har stått siden 2003. Den gangen produserte undertegnede internavisen for Hydro i Glomfjord, og hadde gleden av å møte 3 superveteraner som den gangen utgjorde ‘pallen’. Svend A. Olsen hadde 46 år og 5 måneders tjenestetid, Kjell Mevik én måned mer og Ole Gjelseth på topp hadde 46 år og 8 måneder. Karrierelengder som kan ta pusten av de fleste i dag, men Arve Brun slår dem altså med klar margin.

– Jeg skulle gå av da jeg fylte 62 år, men plutselig var jeg der, og skjønte ingenting. Deretter var pensjonsavgang et tema da jeg fylte 67, men så var det fortsatt behov for mine tjenester, forteller den nye rekordholderen.

– Det er jo det at arbeidet er veldig meningsfullt. At det du gjør i det daglige faktisk bety noe for bedriften. Og en veldig god tone blant oss som er her, vi er som en familie som trives godt i lag. Og jeg har hatt flotte sjefer – Leif Kristiansen nå, og Alf Kåring før ham.


Sjekk datoen på Arve Bruns første adgangskort!


Merkelig-fantastisk

Det første avgangskortet hans ser du i denne artikkelen. Han var ikke fylt 18 år den gangen, Arve Brun fra Reipå – han som faktisk har interessert seg for elektrisitet i hele sitt snart 68-årige liv. Aller først fikk han tjeneste i Hydros egen maleravdeling, under ledelse av Johan Marvold. Så i pakkeri, kai og lager, før elektrisk verksted og altså el-kraft-avdelingen og kontrollrommet fra 1974, der han så jobbet skift i 25 år. Underveis montørsertifikat og kraftstasjonsskole – eller fagskole – i el-kraft.

– Selvfølgelig kjennes det litt merkelig å ha vært her i 50 år til sammen. Men det har vært en fantastisk arbeidsplass! Og vi har tjent rimelig greit, vi som er her, og dét er jo også viktig – tjene såpass med penger at man også kan gjøre annet i livet enn bare å jobbe!


Jobben med gjengen

– Hva har vært ditt viktigste bidrag?

– Det er at jeg står på, sammen med gjengen. Når det er utfall i strømforsyningen, så jobber vi for hverandre – ingen trenger å rope etter hverandre, ingen sluntrer unna – ting blir bare ordnet. Det er fint å være med på.

– Ansvarsfull jobb?

– Tja, det er jo slik at hvis vi gjør en feil, så kan hele produksjonen gå ned, og da triller millionene fort. Eller hvis vi ikke får strømforsingen fort nok opp igjen. Fra kontrollrommet vårt styrte vi i gamle dager 21 likerettere for strøm, og dessuten Sundsfjord kraftstasjon og bryterne til Gildeskål kommune. Så, det er sånn at du tenker deg om før du klikker over en bryter, humrer han.

– Og det er en jobb med mye nytt hele tiden – ingen dager er like. Når du ser at det virker, det du har montert sammen – dette har interessert meg hele livet. Og så er det mye grubling – jeg har flere ganger berget meg på at jeg klarer å ta 2 minutter for å tenke. Det er når du blir stresset at feilene oppstår!


– Meningsfullt arbeid og en god tone blant dem jeg jobber med, fastslår Arve som grunnen til at han står i arbeid, 10-år etter 10-år etter 10-år etter…Her sammen med kollegene Bjørn Abel (t.v.) og Magnus Selstad.


Friskere av jobb

– Hvordan vil arbeidskollegene dine beskrive deg?

– Som en apekatt – jeg har alltid elsket å holde litt leven med folk! Jeg husker Alf Kåring kom inn en morra for mange år siden, og jeg sa at vi også burde hatt et sånt tekjøkken, slik som de hadde i syrefabrikken. Han bestilte sporenstreks snekker, og tekjøkken fikk vi. Så kom han inn noen uker senere – han hadde vært borte i syrefabrikken, og der hadde de jo ikke noe tekjøkken! ‘Forbanna bløffmaker!’ lo han. Men, etter dette fikk alle avsnittene tekjøkken, så det bar noe godt med seg!

– Blir du å savne jobben, den dagen du går av?

– Jeg har 3 hus og 3 biler og motorsykkel – rikelig å styre med! Så å bli pensjonist skal nok gå bra. Men du ser selv når du kommer inn her – dette er et miljø man har lyst til å være en del av!

– Og jeg blir her så lenge jeg kan. Jeg har noen helseproblemer, men fordelen med å gå på jobb er jo at du ikke tenker på at du er syk, men på å gjøre jobben. Og blir du sittende hjemme så kan du jo fort daue litt i hodet, også. Så jeg tror det er bra for helsa mi at jeg fortsetter så lenge jeg får lov!

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page