top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Test-oppdrag for noe virkelig stort

Av og til er det slik at et lite oppdrag kan bety et stort og viktig skritt. Slik er det NÅ…..for Polarplast og datterselskapet Polar Akva.


- Dette kan være nøkkelen til den virkelig store døra. Dette har et potensiale på produksjon verdt flere hundre millioner, alene, fastslår Lasse Willumsen.

Titt og ofte, i mange år, har Ny Næring meldt nytt fra Polarplast. Staben vokser, inntektene vokser, og superraskt. Men så sier ikke Lasse det han nettopp sa, fordi han er så opptatt av pengene. Nei, mest for å si med få ord hvor viktig den er, kontrakten han signerte med Cermaq nå i månedsskiftet. Kort-kort: Polar Akva har solgt to ståltanker til Cermaqs anlegg i Hopen ved Bodø. Mer om tankene og det spesielt bra med dem – les tekstboksen her i artikkelen «Nytt og bedre». Men hvorfor så viktig, Lasse?


Lasse Willumsen

Det begynner med karene

- Altså: når man tegner et smolt- eller oppdrettsanlegg så er det tankene, eller karene, man aller først tenker på og planlegger, begynner Lasse.

Og bakteppet her – dét skjønner alle: fortsatt sterk satsing på oppgradering, utvidelser og nybygg innen havbruk i Nord-Norge.

- Så har vi, over lang tid, utviklet en ståltank som har en ekstra verdi for kundene - vi vet at den vil bli etterspurt i kommende utbygginger. Og når vi får levere tankene, vet vi at det følger med mye ekstraarbeid som vi også kan levere. I Polarplast er det til nå kun dette ekstraarbeidet vi har gjort – nå kan vi skaffe mange fler og mye større oppdrag.

- Oppdraget for Cermaq er ikke spesielt stort, men det er det aller første i sitt slag, og en svært viktig prøvestein for noe som kan bli virkelig stort.

- Dette er en modell vi lager, som en test-tank, forteller Polarplast-prosjektleder Frank Ove Lorentzen i verkstedet i Glomfjord Industripark. De blir 15 meter i diameter og 2,8 meter høye, de to ståltankene, eller oppdrettsskarene, som skal være ferdig for levering Cermaq i Hopen 1. juni til.


Oppdraget for Cermaq er ikke spesielt stort, men det er det aller første i sitt slag, og en svært viktig prøvestein for noe som kan bli virkelig stort. Lasse Willumsen

Og nå: to bedrifter

Oppdrettskar/-tanker fra Polar Akva med sine samarbeidspartnere - rørarbeid, montering med alt tilhørende fra Polarplast. Lasse og de andre eierne Gransjøen/Lorentzen har sammen med staben bygget én bedrift til langt 69 millioner kroner (2022) i årlige driftsinntekter – nå fortsetter eventyret, og gjennom to bedrifter. Som blir stadig viktigere leverandører til havbruksnæringa i et stadig større område.

- Vi har allerede dialog med flere andre kunder om å levere slike tanker, og mens vi til nå ikke har vært klar til å håndtere dette, ser vi nå enorme muligheter.

- Hva med ansatte, i Polar Akva?

- Foreløpig har ikke selskapet ansatte – det starter heller arbeid for andre bedrifter. Men kanskje blir det en ansettelse til sommeren


- Et eget selskap ved siden av Selskapet, Lasse – hvorfor?

- Vi vil markedsføre og selge en del større produkter, mer spesifikt store, komplette ståltanker, forklarer daglig leder Lasse Willumsen i selskapene Polarplast og Polar Akva.

- Siden det skjer såpass mye ulikt i morselskapet Polarplast, var vi redd for å smøre for tynt – vi gjør derfor satsingen gjennom Polar Akva AS. Selskapet ble etablert allerede i 2018, men så kom pandemien og bremset. Underveis ser vi også at det har blitt en del utfordringer med å ha samarbeidspartnere langt ute i verden. Så nå gjør vi dette så lokalt vi klarer – vi finner partnere lokalt, for eksempel Acustus i Straumen, vi leverer til kunder hovedsakelig i Nord-Norge, vi gjør produksjonen lokalt og skaper arbeidsplasser lokalt – vi tar enda mer kontroll over ting.Nytt og bedre - Oppdrettstanken vi har utviklet sammen med Acustus i Sørfold har en ytterkappe av stål og er 100 prosent resirkulerbar, sammenliknet med glassfiber og betong, og er lettere, opplyser Lasse Willumsen. Og fordi den er av stål og sterkere konstruert, sparer man plass innvendig ved at gangbaner kan henges på veggene, og det blir bedre forhold for vedlikehold. I tillegg har den betongbunn som smøres med akryl, slik at gulvet blir enda glattere og uten sveisefuger - lettere å reparere og holde rent. - På dette pilotoppdraget søker vi støttet av Innovasjon Norge, slik at vi raskere kan få optimalisert løsningene. Vi er stolte av at Cermaq går med oss i utviklingsløpet mot overlevering av 2 unike oppdrattstanker som skal gi bedre fiskehelse, vannhydraulikk og ikke minst mer miljøvennlig bygging av karvolum, sier han.


 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs

167 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page