top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Til minne om Ulla Simonsson

Hun som var så modig, dyktig og så nysgjerrig på mennesker. Hun som lyste opp de fleste rom hun kom inn i. Nå er hun dessverre gått bort, Ulla Simonsson.

Ny Næring møtte Ulla Simonsson til intervju og Lederprat i november 2019. - Faktisk har vi så mye å gjøre at vi ikke helt klarer å hente oss inn underveis! sa hun om driften av Simonsson & Widerberg Lean Consulting. Alle bildene: Edmund Ulsnæs

Det er med tungt hjerte vi nå bringer vårt minneord om Ulla Simonsson. Lederen for Simonsson & Widerberg Lean Consulting døde på Nordlandssykehuset 10. desember. Til tross for at hun aldri røykte, fikk Ulla påvist lungekreft i august 2018, og måtte nå altså gi tapt for den alvorlige sykdommen, bare 58 år. Dette minneordet er laget med hjelp fra hennes enkemann Ronny Widerberg (64), som nå sørger over Ulla sammen med hennes sønner Ludvik (29) og Linus (27) og hennes bonus-sønn Viktor (32) og bonus-datter Anna (30) – Ronnys barn.


Ulla og Ronny

- Ulla var positiv, modig og nysgjerrig – spesielt nysgjerrig på mennesker. Hun hadde en fantastisk evne til å virkelig lytte, og få andre med seg. Forbedringsprosesser i en bedrift betyr gjerne at ansatte må endre både arbeidsadferd og holdninger til oppgavene, og dette er krevende. Men, Ulla fikk dem til å synes dette var kult, og morsomt, forteller Ronny.

Han er sterkt preget over å ha mistet sin kjære livsledsager gjennom 14 år, hun som også var hans leder og kollega.

- Mens jeg mer er den tøffe, som går rett på, og kanskje «tøffet» henne opp hvis det trengtes, hadde hun en viktig og beroligende effekt på meg. Hun lærte meg mye. Vi hadde mange fine diskusjoner rundt prosjekter vi jobbet med – vi utfylte hverandre på en god måte.

Til tross for kreft-sykdommen, og artroselidelsen som stygt svekket den ene hoften, deltok Ulla aktivt i driften av rådgivingsfirmaet deres helt fram til september i fjor. Og helt til det siste var hun tydelig på at hun skulle tilbake i jobb igjen, sammen med ektemannen Ronny og sin sønn Linus. Slik skulle det ikke bli.


Produksjon og ledelse

Etter kremasjonen i Bodø ble gravferden gjennomført i Sverige 8. januar i år. Ulla gravlegges ved siden av sine foreldre i gravlunden i tettstedet Ramsele. Her i omlandet til Östersund i Jämtland vokste hun opp, og valgte utdanning som kjemiingeniør. I gang med yrkeskarrieren dreide imidlertid hennes interesser seg raskt mot produksjon, kvalitetsarbeid og logistikk, og Ulla fikk tidlig tillit i ulike lederjobber. «Hva blir det neste - våpen?! spurte min mor meg – jeg hadde ledet produksjon av både bildeler, øl og snus. Så, nå kan jeg endelig være med og produsere noe jeg er stolt over!» lo Ulla da jeg intervjuet henne i desember 2010, da som nyansatt produksjonssjef hos daværende REC Wafer Mono i Glomfjord. Og da Ronny hadde møtte henne første gang i 2006, var han innleid som rådgiver for bildel-produsenten TMD – der var Ulla produksjonssjef. Varme følelser oppstod umiddelbart, og siden var de et par.


- Hun klarte å vri hodene våre til å forstå det hun selv allerede forstod, men uten at noen fikk piggene ut eller følte de burde skjønt dette før, sier Lasse Willumsen i Polarplast AS, som i samarbeid med Meløy Utvikling KF leide inn Ulla som rådgiver i bedriftens egne forbedringsprosesser.


Kjære Storvika

Da REC-eventyret i Meløy var over i 2012, stod både Ulla og Ronny uten jobb – hun hadde nettopp tiltrådt som fabrikksjef i spinoff-virksomheten SiC Processing, mens han hadde jobbet med forbedring i Mono-fabrikken. By-livet lokket ikke, og begge ville bli værende i den fantastiske naturen i Gildeskål og huset de hadde kjøpt i Storvika. Løsningen ble eget firma der de solgte tjenester til sitt store nettverk av bedrifter i flere land – reisejobber for å gi eksperthjelp til bedrifter som ville forbedre seg systematisk, med bruk av de de såkalte LEAN-verktøyene. Storvika var deilig å komme hjem til etter hektiske arbeidsuker på reisefot, og oppvokst som hun var i Nord-Sverige kjente Ulla seg veldig hjemme i Nordland og med nordlendinger – hun kjente på et slags Nordkalotten-fellesskap, sa hun i et annet intervju med meg.

Løftet andre

I store produksjonsbedrifter kan selv små forbedringer i produksjonen gi voldsomme besparelser eller ny vekst. Forbedringsekspertene Ronny og Ulla ble ettertraktet. Mens han betjente svenske giganter som IKEA, Sandvik og Volvo, brant hun for de små og mellomstore bedriftene – de som ofte ikke har vært like systematisk i forbedringsarbeidet, men som kan trenge det like mye. Slik er Ulla blitt et kjent fjes i en lang rekke små og mellomstore bedrifter i Meløy, Gildeskål og resten av Salten.

- Ulla klarte å få oss til å forstå en litt ny virkelighet, uten å si at vi hadde tatt feil før. Hun klarte å vri hodene våre til å forstå det hun selv allerede forstod, men uten at noen fikk piggene ut eller følte de burde skjønt dette før, forklarer Lasse Willumsen.

Han er daglig leder i Polarplast AS, og leide Ronny og Ullas tjenester i en nødvendig forbedringsprosess i 2018-19. Bedriften er i dag annerledes organisert, og en god del daglig sløsing med tid, og dermed penger, er borte.

- Noen løfter seg selv ved å trykke ned andre – Ulla løftet andre med den måten hun var på. Dét synes jeg er en fantastisk egenskap, mener han.


Ulla Simonsson (09.07.1962-10.12.2020)


Et forbilde

- Ulla var som kjent ingen autoritær leder – hun trodde ikke på dét. Hun var veldig flink til å få folk med seg, på en forbedringsreise. Verdiene hennes var å gå ut og se, stille spørsmål og vise respekt for mennesker, forklarer Ronny.

- Etter at hun gikk bort, har flere tidligere ansatte, og ansatte hos kundene hennes, kontaktet meg. De har fortalt meg hva Ulla betydde for dem, at de så henne som et forbilde, forteller han.

Selv husker jeg ennå den ettermiddagen for 10 år siden. Jeg var altså på plass i REC Wafer Mono-fabrikken, og skulle for første gang møte og intervjue den nyansatte svenske produksjonssjefen. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg husker møtet så godt, for jeg er heldig - jeg møter svært mange hyggelige og forekommende mennesker i utførelsen av min jobb. Men likevel, kanskje har jeg aldri følt meg bedre mottatt og ivaretatt, enn jeg ble av denne vennlige, varme og oppmerksomme sjefen. Dette er nok en opplevelse jeg deler med mange. For Ulla Simonsson lyste opp de fleste rom hun kom inn i. Før hun fikk den andre i rommet til å føle seg som den viktigste.

 

Tekst: Edmund Ulsnæs

28 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page