top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Ung mann, stort ansvar

– Det er dette man lærer av, å få mer ansvar! sier han som bare er 21 år, men allerede har rukket å investere i 2 fagbrev. Bra for bedriften hans.Syrefabrikken hos Yara Glomfjord. Det er stille, i betydningen at produksjonen av salpetersyre og mineralgjødsel har pause på grunn av årets revisjonsstans. Men likevel full aktivitet rundt den voldsomme forbrenningsovnen som står der, åpen og demontert.

– Ja, dette er en stor jobb, den pågår over to arbeidsuker. Men det er faktisk ikke den største jobben jeg har vært med på. Rundt påske i fjor var jeg med til sementfabrikken i Kjøpsvik, der vi skulle overhale en stor gearkasse. Dét var enda større, smiler Jørgen Rafaelsen.


– Det er en stor jobb, men vi har jobbet veldig godt i lag, så ingen store utfordringer så langt! Smiler Jørgen Rafaelsen. Straks 21-åringen hadde sitt andre fagbrev på plass, tildelte sjefen stort ansvar under årets største enkeltjobb under Yara’s revisjonsstans.


Ikke hverdagskost

Sammen med ham er ekspert-laget på 3 som er sendt opp fra Bilfinger Porsgrunn. Men det er 21-åringen som har nødvendig tillatelse til å styre heisekrana, og har tilrettelagt jobben. Her i hjertet av syreproduksjonen skiftes den såkalte ovnskurven – et ledd i gjødselfabrikkens 13-millionersatsing for å fortsette den mangeårige og kraftige reduksjonen av lystgass-utslipp. 18 små ovner får i år nytt platinanett, lag på lag med katalysator-wafere og tonnevis med katalysator-pellets. Nå er det storingen sin tur, den i B-fabrikken.

– Vi bytter ut en stor komponent som er forhåndslaget hos et annet firma. Den gamle skjæres ut og en ny skal plasseres og sveises på. Den helt klart største jobben vår under årets revisjonsstans, og ikke noe vi gjør ofte, nei!

Forteller Jørgen, som i vår utpekt til et stort ansvar i forbindelse med denne stor-jobben. Ikke uten grunn.


Jørgen og gjengen: prosjektleder Mathias Hauge(f.h.) har tatt med seg sveiserne Jørn Knutsen og Vetle Ekeli til Glomfjord, der karene fra Porsgrunn gjør en stor og viktig Yara-jobb – koordinert av Jørgen Rafaelsen (t.v.).


Ung koordinator

– Det var for dette at jeg tok et fagbrev til, for å kunne ta større ansvar. Og det er slik det er i Glomfjord – vi er ikke flere enn at den enkelte må ta mye ansvar. Jeg synes det er bra, for det er sånn man lærer – av å få mer ansvar, mener han selv.

Jørgen har nemlig allerede 3 år bak seg som lærling hos Bilfinger. Først landet han fagbrev som industrimekaniker, og så gønnet han likegodt på, rett videre med industrirørlegger. Ferdig i sommer.

– Så da fikk jeg stort ansvar i dette prosjektet. Jeg har planlagt operasjonen for Bilfinger, og i samarbeid med INVIS, som har laget en step-by-step-beskrivelse. Sørget for alt av verktøy før karene fra Porsgrunn kom, og gjort en del rutinemessig forberedelse av ovnen, forklarer Jørgen.


Ikke usikker

– Han er veldig flink, og lett å samarbeide med. Det merkes at han har to ferske fagbrev med seg – da blir man veldig allsidig, roser prosjektleder Mathias Hauge fra Porsgrunn.

– Dette kommer godt med i et slikt prosjekt, der vi må vri hodene litt, og samarbeide godt!

Han har to sveisere med seg nordover, for jobben er både stor og spesiell. Fordi komponentene skal tåle ekstremt høy temperatur, benyttes det en helt spesiell rustfri-legering.

– Vi har vært et veldig bra team som har samarbeidet godt, så jeg har ikke følt meg usikker! smiler fagarbeideren fra Meløy som allerede har dobbelt fagbrev.


Jørgen er også en type som foreslår forbedringstiltak. Odd Inge Gundersen

Odd Inge Gundersen liker det han ser hos sin unge Bilfinger-medarbeider Jørgen Rafaelsen. Verkstedlederen setter pris på viljen til å ta ansvar, og ønsket om å ha flere bein å stå på, faglig. – Så dette prøver jeg å oppmuntre, og å gi mer ansvar. Jørgen er også en type som foreslår forbedringstiltak i bedriften, og nå jeg har faktisk kjøpt inn litt hjelpeutstyr etter hans forslag, smiler Odd Inge. – Han er både ung og flerfaglig, og har lederegenskaper. Han er en mann vi får stor nytte av i tiden som kommer!Hans egen fartstid i bedriften begynte i 1986, og veteranen har faktisk hele 3 fagbrev! Platearbeider, sveiser og industrirørlegger. – Tygde faktisk på om jeg skulle ta nummer 4, men så ble jeg formann fra 2007, og da blir det ikke like lett å vedlikeholde fagbrevene, så jeg lot det være. Likevel er det greit å ha greie på det man snakker om, da. – Jeg mener jeg har forsøkt å være en pådriver for fagutdanning, og jeg tør påstå at denne bedriften er god på flerfaglighet. For en ansatt som Jørgen er dette en måte å sikre jobben sin på – å ha flere fagbrev. Og, det gir en enda mer variert hverdag, pluss at det er et pluss for bedriften.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page