top of page
Search
  • Writer's picturemalinulsnes

Fikk hektisk havbruksjobb

– Jeg kunne ikke takke nei, da jeg fikk ta med meg alt jeg har lært, tilbake til havbruksnæringa! smiler Knut Håvard Krokstrand. Opprinnelig fra Ørnes – nå med sentral posisjon hos verdens største.

– En veldig, veldig dynamisk arbeidshverdag i et fantastisk spennende miljø! Ja, det er litt sånn livsstilsjobb, vedgår den nybakte 40-åringen foran oss. Vi møter ham i det innholdsrike Salmon Center i Sjøgata 21 i Bodø. Hektisk på farten – tobarnsfaren har stort ansvar på viktige områder. For Mowi Region Nord. 49 lokaliteter, 71 konsesjoner, årlig produksjon av 100.000 tonn laks, og 22,5 millioner smolt fordelt på seks smoltanlegg, blant andre Glomfjord. Sånn ellers er Mowi verdens største lakseoppdretter med 14.500 ansatte i 25 land.


Mye myndighet – Jeg er miljø- og myndighetskontakt i vår Region Nord, opplyser Knut Håvard. – …som betyr at jeg har et ansvar for at lokalitetene våre overholder alle myndighetskrav. Som i seg selv ikke er lite, skjønner vi. I all sin virksomhet plikter Mowi å forholde seg til kommuner, fylkeskommuner, Kystverket, Mattilsynet, Fiskeridirektoratet og Fylkesmannsembetene. – Ja, det er faktisk 6 ulike myndigheter, og vi har en stor virksomhet, så det er mye som skal holdes orden på. I tillegg har jeg ansvar for at vi kommer i mål på en rekke miljøkrav vi stiller til oss selv, og driver bærekraftig, forklarer han. – Dessuten er det jobben min å finne arealer der vi kan skaffe oss nye lokaliteter – vi skal vokse. Vi har hele tiden et stort antall søknader inne, og på ulike steder. Da blir det en god del reising, og dialog med kommunene der vi skal gi innspill i høringer og planprosessene rundt omkring.

Alltid fisk Knut Håvard sitter forøvrig i produksjonsleder-gruppa i Region Nord, altså i støtte for produksjonsanleggene, og i utforming av deres driftsplaner. Så, han har fått utfordringer så det holder, og som ønsket. Havbruk har fristet, helt fra barndommen. Stor-laksen i et tidlig oppdrettsanlegg ved Mesøya ved Ørnes på 1980-tallet – guttungen ble fascinert. Naturbruk og akvakultur på Inndyr ble utdanningen – hvem andre enn Knut Håvard har drevet som fiskehandler i Notting Hill i London?! Deretter bachelorgrad, med hovedoppgave i samarbeid med EWOS i Skottland. Nyutdannet var han innom daværende Codfarmers, men – Jeg ville ha erfaring fra offentlig forvaltning, og takket ja til jobb som fiskeinspektør i Fiskeridirektoratet – først 2 år i Båtsfjord, så 4 i Bodø. Etter dette fikk jeg noen fantastiske år som sikkerhetsinspektør i Luftfartstilsynet, før denne muligheten dukket opp i 2018, oppsummerer Knut Håvard. – Jeg kunne ikke takke nei, da jeg fikk ta med meg alt jeg da hadde lært, tilbake til havbruksnæringa!

 

Knut Håvard Krokstrand (40)

Oppvokst på Ørnes som lillebroren til Vibeke og Marit, og sønn av Kolbein og Wiviann. Valgte etter grunnskolen naturbruk og akvakultur på Inndyr som videregående utdanning. Deretter påbygging for generell studiekompetanse i Bodø, og bachelorgrad i fiskerifag og akvakultur ved den daværende høgskolen, dessuten årsstudium i ledelse. Jobbet i 6 år som fiskeriinspektør for Fiskeridirektoratet, først i Båtsfjord, så Bodø, før Luftfartstilsynet, der han i 5 år var først sikkerhetsinspektør, senere seniorrådgiver. Siden oktober 2018 er han miljø- og myndighetskontakt for Mowi Region Nord, med base i Sjøgata i Bodø. Knut Håvard har barna Ingrid (10) og Erik (7).

 

Unik mulighet

Mowi Region Nord har sin administrative hovedbase i Sandnessjøen, men dessuten en solid avdeling med 7 ansatte i Bodø. I Sjøgata 21 inngår Knut Håvard og kollegene i det spennende miljøet i Salmon Center, med hele 25 havbruksaktører og visningssenter ledet av Monica Nilsen.

– Jeg passerte akkurat 40 år, og jeg er definitivt der jeg skal være, akkurat nå! Denne jobben betyr for meg en unik måte å bli kjent med hele konsernet på, både nasjonalt og globalt! fastslår Knut Håvard Krokstrand, som har spennende og sentral jobb i Mowi.

 

Tekst og foto: Edmund Ulsnæs


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page