top of page
Search
Writer's pictureGlomfjord Industripark

Samles rundt historien

- Det er viktig for oss å formidle den utrolig spennende historien som Glomfjord har! Gjengen på Glomfjord Industrimuseum er motivert for å bli mer synlig i årene som kommer.


- De fleste av oss har et nært forhold til Glomfjord og industrihistorien og det er veldig fint å kan ha et felleskap hvor vi kan dele sosiale stunder og formidle god historie, forteller Åse Flaat. Sammen med fire andre drifter hun Glomfjord Industrimuseum og ivaretar Glomfjords historie.

En historie som strekker seg helt tilbake til 1898 da Fykanfossen ble kjøpt av en klokker og en lensmann med store planer. I 1947 etablerte Norsk Hydro seg i Glomfjord og lokalsamfunnet opplevde stor vekst. Fra og med midten av 1980 ble det et viktig poeng å ta vare på gammelt utstyr fra fabrikken og sakte men sikkert dukket tanken om et industrimuseum opp – det åpnet i 1997 i forbindelse med Norsk Hydros 50 års jubileum.

Femmer-gjengen hos Glomfjord Industrimuseum finner mye glede i å samles rundt historien. Hver onsdag tilbringer de dagen sammen på museet. F.v bak: Stein Kvalnes, Terje Benjaminsen og Finn Nystadnes. F.v foran: Åse Flaat og Kari Landau.


Ivareta jobben

- Vi er ydmyke i forhold til det foreldregenerasjonen vår har fått til her og vi ønsker å ivareta den jobben som er gjort, men også videreutvikle det, sånn at det kanskje treffer de yngre generasjonene i dag litt bedre, forklarer Åse. Samme dag som Ny Næring er innom gjennomføres det lærlinge-treff for alle lærlinger i Yara hos Glomfjord Industrimuseum. De begynner dagen med omvisning i museet.

- Jeg har alltid vært veldig opptatt av historie og synes det er moro å formidle det videre. Spesielt sånn som i dag, når vi har lærlinger her som jobber i industrien og som stiller spørsmål og synes det er spennende, utdyper Terje Benjaminsen.


Vi er ydmyke i forhold til det foreldregenerasjonen vår har fått til her og vi ønsker å ivareta den jobben som er gjort Åse Flaat

Ekstra stas

- Det er veldig meningsfullt, i hvert fall for meg, å bidra her på museet. Jeg gleder meg hver onsdag jeg skal hit og det å få arbeide med dette opplever jeg som veldig givende, uttrykker Åse.

Og på dager som i dag er det ekstra stas når lærlingene kommer på besøk.

- Lærlingedagen ble jo arrangert på hotellet tidligere, men jeg har blitt fortalt at lærlingene synes det ble mer spennende etter at det ble flyttet hit. Det blir liksom noe ekstra med det. For oss også, smiler Åse.

Sammen med gjengen på fem tilbringer hun stort sett hver onsdag i museet hvor de rydder, ordner, digitaliserer og ellers ivaretar Glomfjord Industrimuseum. - Det er sjeldent gråt her, det er stort sett bare godt humør, legger Kari Landau til og deler en latter med Åse og Terje.

- Ja, noen ganger kjenner man den gode stemningen allerede nede i gangen, smiler Åse.


Ekstra stas er det når man får dedikerte gjester på besøk, sånn som denne dagen, da det var lærlingetreff på industrimuseet. Kari og Åse trives godt sammen med gjengen på Glomfjord Industrimuseum og har lagt ned mye arbeid i å digitalisere mye av innholdet.


 

Tekst og foto: Malin B. Ulsnæs

170 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page