top of page
Search
  • Writer's pictureGlomfjord Industripark

Den verdifulle stansen

- Bedre planlegging i år, og derfor lavere stressnivå, mener produksjonssjefen.


De innpå to ukene der det er drypp-stille fra syretårnene, men likevel full fres fra tidlig til sent inne i fabrikkene, er over. Den viktige produksjonen av mineralgjødsel i Glomfjord er i gang igjen, etter årets som vanlig super-hektiske revisjonsstans. Den som skal optimalisere fabrikkene for et nytt år med produksjon og utskiping av over 800.000 tonn ferdigvare.

- Mens vi i fjor hadde en del småtrøbbel og forsinkelser på vedlikeholdet under stansen, var det nok i år gjort en enda bedre planlegging i forkant.

- Dette merket vi godt, ved at det ble et lavere stressnivå, mener produksjonssjef Frank-Robert Eriksen i Yara Glomfjord.


Mens vi i fjor hadde en del småtrøbbel og forsinkelser på vedlikeholdet under stansen, var det nok i år gjort en enda bedre planlegging. Frank-Robert Eriksen

Frank-Robert Eriksen, produksjonssjef hos Yara Glomfjord. Foto: Edmund Ulsnæs


Ros på sin plass

Revisjonsstansen er den årlige og 1-2 uker lange stoppen i gjødselfabrikken, den som ellers produserer syre, mineralgjødsel og kalksalpeter 24-7, 365 døgn i året. I overgangen mellom mai og juni hentet Yara i år inn om lag 150 fagfolk fra Bilfinger og en rekke andre firmaer, til non-stop vedlikehold, døgnet på tamp.

- Fabrikkene ble kjørt opp igjen helgen 4. og 5. juni, men en del jobber fortsatte og ble sluttført i uka etterpå, opplyser Frank-Robert.

- Og ros til vår egen stab for stort engasjement for å holde tidsplanen på sine driftsoppgaver under stansen!


Fabrikkene ble kjørt opp igjen helgen 4. og 5. juni, men en del jobber fortsatte og ble sluttført i uka etterpå. Frank-Robert Eriksen

F. eks tørketrommel

Det ordinære innholdet i stansen er flere hundre små og middels store, rutinemessige vedlikeholdsoppgaver. I tillegg kommer en rekke større og mer krevende oppgaver, for eksempel skifting av prosessutstyr som ny granulator på løype 2 i år, eller ulike ombygginger og forbedringer.

- En typisk stor jobb i år var at vi byttet deler av tørketrommelen på løype 2 i fullgjødselfabrikken. Og byttet ut en oppslutningstank på 150 kubikkmeter, og en på 20 kubikk. I syrefabrikken hadde vi blant annet revisjon på den ene nitrosekompressoren i syre A, og skiftet et stort vannrør i ABS-tårnene i syre B, forteller han.Fra orkesterplass på Glomfjord Torg kunne hvem som helst få direkteoverføring av spektakulære løft av enorme rør, i 50-80 meters høyde. Sjekk den krana, da! Vårt bilde: 29. mai klokka 11.44.I Ny Nærings utgave i mai 2020 gratulerte vi Veronica Tvenning og 8 andre med læreplass i kjemiprosessfaget hos Yara Glomfjord. Her ser vi Veronica under årets revisjonsstans, i ferd med å stenge syretilførselen til fabrikken. Vårt bilde: 28. mai klokka 08.20.Bilfingers kvinner og menn er viktige for gjødselfabrikken hele året – så klart også under revisjonsstansen. Her ser vi for det første Ulf Nikolaisen (t.h.), takket av som pensjonist i Ny Næring i mars, men «selvsagt» hentet inn igjen til stansen. I maskinen Jan Ove Steindal – karene klargjør for nytt gulv og fundament for ny granuleringsskrue på løype 2 i fullgjødselfabrikken. Vårt bilde: 26. mai klokka 12.25.En annen «heeeeeele året»-leverandør til Yara Glomfjord er Terje Halsan AS. Transport og tunge løft er en spesialitet, og her løftes det ny kjettingknuser – den som sørger for å knuse eventuelle klumper i råstoffene – som skal på plass i fullgjødselfabrikkens tørrdel. Vårt bilde: 31. mai klokka 09.08.ALT er digert når Nordlandskrana her løfter ut den gamle tank 105, en såkalt oppslutningstank for fullgjødselfabrikken, våtdel, og erstatter den senere med en ny med kapasitet 150 kubikkmeter. Og de ansvarlige er: (f.v.) Torstein Juvik (IMTAS), Rony Benjaminsen (Multiconsult), Alexander Hammersgård og Ali Alomar (begge Yara Glomfjord). Våre bilder: 28. mai klokka 11.50 og 11.55.De er neppe påtagelig engstelig i høyden, karene i kurven der oppe. Et digert, nytt rør skal inn i ABS-tårnene i syrefabrikken, og her forberedes kuttingen av ett av de gamle. Vårt bilder: 29. mai klokka 15.13.Imtas AS i Mo i Rana har vokst seg store på prosjektering og mekanisk vedlikehold, og har 150 ansatte med avdelinger i både Bodø og Harstad. Her skjærer deres mekaniker Dennis løs gamle rørdeler i våt del av fullgjødselfabrikken. Vårt bilde: 28. mai klokka 08.11.Trond Fjærem er driftsleder i syrefabrikken. Under en stor vedlikeholdsstans har han viktige oppgaver i å følge opp sikringsarbeid for tanker og rør – her sjekker han at det er trygt og fritt for giftige gasser. Vårt bilde: 27. mai klokka 08.46.Slutt for i år: denne blide gjengen kan avslutte årets revisjonsstans med hyggelig marsipankake fra Yara Glomfjord. Vi ser ansatte fra Tratec, som fra basen på Sørlandet leverer tjenester innen elektrisk, rør, automasjon og mekanisk arbeid.


 

Tekst: Edmund Ulsnæs. Alle bildene: Tor Oscar Lillevold

356 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page